Bästa dokumentärlistan #3: Overnight (2003)


Åh, inget skapar sån saftig hybris som kombinationen Hollywood, pengar, knark, sprit och en bra deal med Madonnas skivbolag! ”Overnight” handlar om Troy Duffy, en self-made-Bostonkille som i fem minuter, i svallvågorna efter Kevin Smith och Quentin Tarantino, tycks vara hårdkokt-indie-Hollywoods nye guldgosse. Harvey Weinstein köper en bar åt honom (eller SÄGER att han ska köpa en bar åt honom), en massa halv-washed-up-skådisar trängs kring honom i hopp om att bli Duffys Travolta:

I början går allt så bra. Duffy erbjuds en kanondeal: att regissera filmen The Boondock Saints (som han själv skrivit) och att dessutom producera soundtracket med sitt usla band, där hans kväste snälle bror spelar gitarr. Han anlitar ett par polare för att dokumentera hela hans rise to glory och hela det där gänget Bostonians Duffy jobbar med och festar med är en brölig föregångare till Entourage-kvartetten. (Ännu mer träffande med tanke på att Mark Wahlberg, som tog fram Entourage baserat på sitt eget liv, OCKSÅ ÄR FRÅN BOSTON!)
Men, så börjar det svaja. Harvey Weinstein ringer inte tillbaka. Inte Ewan McGregor heller. Duffy blir allt kaxigare. Super. Skrävlar om hur bakfull han är i möten. Bandmedlemmarna sneglar oroligt på varandra. Håller det här på att glida dem ur händerna nu? De som har kämpat så. Duffys dryghet och eventuella alkoholism… Kommer allt att gå upp i rök för att Duffy i raketfart håller på att tappa det?
”Overnight” handlar om rampljus, vad det kan göra, om vänskap som PULVRISERAS när det börjar dofta stålar, om ambition och drivkraft, och hur snabbt det kan gå över i diktatorfasoner. Troy Duffy är en MAGNIFIK huvudperson. Ett as, verkligen vidrig. Scenen när han skäller ut dokumentärfilmarna för att de har mage att be om ett litet förskott (de har inte fått betalt på ett år) är bland det obehagligaste jag sett. Men han har också en härlig SWAGGER som gör att man inte kan sluta titta på honom.

Jag älskar ”Overnight”, för den visar Hollywood som det ser ut SNÄPPET UNDER de stora spelarna. Här finns frustrationen över de uteblivna samtalen/besluten, ”development hell” som det kallas, de kåta agenterna med sin usla stil & personlighet, bakfyllorna, oron, känslan av att mattan kan ryckas undan precis när som helst. Se den för fan!  Jag tror tammefan att du kan göra det gratis här och nu!
Och funkar inte det kan du prova här!
Eller här!

LOADING PODCAST
b

{{ currentEpisode.date }}

{{ currentEpisode.title }}

Betygsätt avsnittet