Bästa dokumentärerna #1: Ett anständigt liv


Jag är nog lite för kokad i hjärnan för att uttrycka mig ekvilibristiskt om den här filmen, men låt mig konstatera att detta är världens genom tiderna bästa dokumentärfilm. Den kom 1979, den är gjord av Stefan Jarl och den handlar om samhällets skuggsida; pundare, alkisar, prostituerade, “streetan”, “plattan”, “centan”, sprutor, Rosita, sjukhussängar, risiga bukspottskörtlar, överdoser, död och långt där inne en falnande men ändå kämpande livsglöd. “Ett anständigt liv” är en fortsättning på den nästan lika bra “Dom kallar oss mods” som kom tio år tidigare. Ungdomsextasen som där – i slutet av 60-talet – blästrar och exploderar har i slutet av 70-talet gått över i fullständigt jävla mörker. Folk dör till höger och vänster och skildringen av DET är fruktansvärt stark, men det är glimtarna av hårdkokt missbrukarhumor som gör “Ett anständigt liv” till ett mästerverk. Så JÄVLA hårdkokt missbrukarhumor. I den första scenen ringer Kenta upp polisen och man får känslan att det här är en helt vanlig dag på jobbet:

Misstänkt för dråp, ja. Kenta åker och hälsar på Majken i häktet. Här nedan ser vi inte bara den retrofina polisbilen i bakgrunden, framförallt kan vi i textremsan hitta ett inkapslande av det sena 70-talet, en tid när man bestämde träff mer RANDOM än nutidens “jag ringer när jag är klar”:
Man ser det där och tänker “HELVETE! Vad händer om Kenta blir färdig redan efter en halvtimme? Då kan han OMÖJLIGT nå sin tjej och berätta att han står där. Men… å andra sidan… Då kan något ANNAT spännande hända för honom. Något oförutsägbart! Där finns ett VÄRDE!”
Ja, och sen kommer Kenta ut och är stolt som en tupp:
Fan, vad han älskar sin morsa:
Det finns också något gammeldags härligt i skildringen av Stockholms 70-tal, tidsbilderna liksom bara haglar, de gamla ambulanserna och själva KVALITETEN i bilderna. NOTERA ATT INSTAGRAM INTE FANNS 1979 OCH ÄNDÅ KUNDE BILDERNA SE UT SÅ HÄR!
Åh, den är så bra den här filmen, den borde visas i SKOLOR (gör den redan det?), och den borde visas i skolor för vad den säger om människor och svaghet och styrka, för vad den säger om svensk efterkrigstidshistoria, för vad den säger om vänskap, Kenta och Stoffe som glider ifrån varandra, Kentas förtvivlan när Stoffe (SPOILER ALERT) dör av en överdos, ursinnet när han kastar yxan genom skyltfönstret.
Men framförallt: stolthet och kärlek. En morsa som sticker ihjäl svinet som pucklar på henne, och en son som älskar henne för det:
Det var tidernas bästa dokumentärer det. Snart påbörjas nästa lista. Vad ska DEN handla om? Låtar, skivor, filmer, serier? Har ni några FÖRSLAG?

LOADING PODCAST
b

{{ currentEpisode.date }}

{{ currentEpisode.title }}

Rate this episode