Bästa dokumentärlistan: #6 Enron – The smartest guys in the room

Åh, sicken FEST det är att kötta ner sig i den här rent av Shakespeareianska uppgång-och-fall-sagan om ett gäng alfahanar från den amerikanska södern som tycker sig ha rätt att skriva om reglerna för hur pengar kan tjänas, och så går det åt HELVETE för dem. Turerna kring Enrons ekobrott är krångliga, man fattar på sin höjd att de spekulerade i energipriser, fixade strömavbrott för att tjäna pengar, garvade rått åt gamla tanter som satt och frös i sina stugor i norra Kalifornien, men det är alls inte pengarna som är det intressanta utan den parodiskt manliga stoppa-in-pikettröjan-i-högt-skurna-jeans-kulturen, här exemplifierad av chefen Jeff Skilling:
Det är så jävla manligt, det är så jävla kaxigt, det är så drygt och fånigt att det nästan blir… sexigt. Fast på det där komiska sättet som de är så duktiga på i den amerikanska södern. Enrons företagsfilosofi formligen STANK av testosteron och frampushad livskris. Cheferna åkte på konferenser där adrenalinet skulle väckas till liv, och den som inte kom upp i 120 km/h på motocrossen ute i skogarna var en jävla MES.
Persongalleriet är så EKLEKTISKT och fascinerande. De fåraktiga trejdarna:
Den perverse konsulten som besöker varenda strippklubb i hela södern och som snart försvinner med hundratals miljoner dollar: 
De väl tilltagna konferensrumsborden: 
Och, självklart, de övertydliga klippbilderna som illustrerar att Enron gamblar med folks pengar:
Enron – The smartest guys in the room är en klassisk produkt i “Så kan det gå när inte haspen är på”-genren. Du hittar den på amerikanska iTunes eller här.
Trevlig helg kära ni!  Har ni några tips?

LOADING PODCAST
b

{{ currentEpisode.date }}

{{ currentEpisode.title }}

Rate this episode