99 saker jag inte ska göra innan jag dör


Det pratas om Bucket Lists, det pratas om 99 saker man ska göra innan man dör, och jag vill här och nu slå ett slag för att vi också måste tänka precis tvärtom. Det finns ett VÄRDE i att även UNDVIKA saker.
Jag har exempelvis inte en enda gång i livet använt en mikrovågsugn. Jag har SETT mikrovågsugnar, hört deras brummande och plingande, jag har skrattat åt min mamma som en gång glömde en skål med blomkål i mikrovågsugnen under fyra semesterveckor, men jag har själv aldrig värmt något i en mikrovågsugn. Länge slumpade det sig bara så, men nu ser jag ett egenvärde i det. Inte av strålningsskäl, utan för att det KÄNNS BRA att medvetet leva i selektiv ovetskap. Det är som en karamell som jag när som helst i framtiden kan plocka fram, slita bort pappret från och UNNA mig.

Jag har av samma anledning heller inte sett filmen E.T.
Jag har heller aldrig tittat på en restaurangs vinlista.
Jag har heller aldrig suttit i framsätet på en taxi.
Jag har heller aldrig hört låten “Smells like teen spirit” av Nirvana.
Som ni märker är detta en OMVÄND bucket list. Det är viktigt att den inte fylls av spektakulära, bombastiska saker, som fallskärmshoppning eller heroinskjutande, nej, här ska enbart finnas saker som nästan är SVÅRA att UNDVIKA – landminor som jag trippande försöker undvika när jag går genom livet. För mig är de symboler för en nyfikenhet som jag värderar högt, men som jag helt och hållet själv bestämmer över.
Min fråga blir given. Vad finns på ER omvända bucket list?

LOADING PODCAST
b

{{ currentEpisode.date }}

{{ currentEpisode.title }}

Rate this episode