Blog by Filip & Fredrik

Fredrik Monday July 16th, 2012

Topp 40 med Tompa!


Kan ni tänka er en mer svårnavigerad artist än Tom Waits? Nej, jag trodde inte det. Herregud vilken spretig katalog han sitter på. Man önskar ju verkligen att någon fingertoppsfebrig finsmakare skulle bjuppa på en lista av hans bästa låtar!
Av precis den här anledningen blev jag JÄVLIGT glad när jag i veckan läste Barney Hoskyns biografi om Tom Waits, “Lowside of the road” (jag TROR jag rekommenderar den), där han PÅPASSLIGT nog i slutet av boken listar Tom Waits 40 bästa låtar. Vips så satte jag mig i bilen, där jag har mobilt-bredband-täckning, och snodde ihop en Spotifylista av detta. Så nu kan du och jag som är relativa Waits-nybörjare NÄRMA oss Waits på ett smidigt sätt. Håll till godo för fan. Listan finns HÄR. (Den nedersta låten är alltså hans bästa, enligt Hoskyns.)
Och vill ni NJUTA av Waits oefterhärmliga anekdotberättande så tycker jag att ni ska kolla på dessa två klipp. Älskar detta.

http://www.youtube.com/watch?v=3ifel0fpHzU&feature=related

Helvete vad Letterman älskar honom! “NOTICE HOW HE WORKED AROUND THAT HINGE!” Eller detta, tidigare:

Comments

Gilla!
0
Jonas Nordin Friday August 17th, 2012 - 02:43 PM

En riktigt snobbig lista om du frågar mig. Alla “hits” är exempelvis utelämnade. jag saknar massor av hans absolut bästa icke-hits också. Nä, plattorna Swordfishtrombones, Rain Dogs och Frank’s Wild Years innehåller essensen av Waits’ storhet. Gör sedan utflykter därifrån både framåt och bakåt i tiden. Så får det bli!

Gilla!
0
Gustav Hjelm Thursday August 2nd, 2012 - 08:42 AM

Tom Waits har ju en tröskel som är riktigt svårjobbad, men väl över har man mycket glädje att hämta. Själv lyssnade jag lite lätt för Closing time innan jag blev totalt fast. Rain dogs och Swordfishtrombone är enligt mig de bästa albumen i världen, trots att jag alltid varit en riktig Dylan-torsk.

Gilla!
0
AddePladde Monday July 30th, 2012 - 10:28 AM

Åh herre, vilken tråkig lista. Om ni ej invidgda fastnar för Waits efter att ha lyssnat igenom den är jag imponerad. Hela Rain Dogs-albumet är allt man behöver, plus lite Jersey Girl ibland. Kanske lite Swordfishtrombone också.

Gilla!
1
Martin Qvarnström Wednesday July 25th, 2012 - 01:32 PM

Hur går det med Kony, har ni hittat honom än?

Gilla!
0
Johannes Persson Tuesday July 24th, 2012 - 03:26 PM

En mindre katastrof att “Alice” inte är med på listan.
Ja, jag vet att debatten bland waitsianer skulle kunna fortsätta i det oändliga om vilka låtar som bör vara med men jag som utomstående säger att Alice inte bör utan absolut måste vara med.

Gilla!
0
Tim Palmkvist Sunday July 22nd, 2012 - 11:07 PM

Ja, vad bra med en sån här lista. Har tänkt att börja lyssna på Waits, men har inte vetat var jag ska börja.

Gilla!
0
TreeCrown Sunday July 22nd, 2012 - 03:20 PM

Noterat: Efter klippet med Waits kommer det ju upp länkar till liknande klipp. Tittade på ett med Justin Bieber. Nu kan det ju vara så att detta endast är en fråga om ålder och att grabben ju bara är 18, men fy satan vad innehållslös han känns i jämförelse med Waits. Han har ju helt enkelt extremt “lättnavigerad” och färglös. Dessutom verkar han inte vara direkt klipsk. Men men easy target…

Gilla!
0
franserasmie Friday July 20th, 2012 - 08:05 PM

Att han är “svårnavigerad” som artist är helt sant, har gjort några halvhjärtade försök att sätta mig in hans verk några gånger men alltid gett upp till slut, har några favoriter i min personliga “blandade favoriter” lista men inte mer än så. Tillexempel “Hold on” som ju är lätttillgänglig. Appropå Tom Waits tycker jag mig minnas en gammal podcast där Filip uttrycker missnöje över att Tom Waits vill “skita ner” sin musik eller göra sig lite svår (minns inte resonemanget exakt) när han kan skriva brillianta låtar utan krusiduller men att genier kanske blir uttråkade annars, eller något liknande. Precis det som t.e.x. Conor Oberst också ofta hemfaller åt. Stämmer det, eller minns jag fel?

Gilla!
0
Pål Jakob Sebastian Åberg Monday July 23rd, 2012 - 01:21 AM

Ja, tror Filip nämner “I hope that I don’t fall in love with you” som exempel på ett av Waits mer brillianta alster. Den och “All the world is green” var jag tvungen att addera till Hoskyns/Wikingssons lista för att kunna njuta av den fullt ut.

Och I fallet Bright Eyes var motsvarande låt “First day of my life”, som förövrigt Tommy Körberg har tolkat på sitt senaste studioalbum!

Gilla!
0
joary639 Monday July 23rd, 2012 - 10:43 AM

Dom pratar om Waits i avsnitt 58. Filip nämner då bl a Poncho’s lament som ett uppvaknande av Waits storhet. Dom är inne på att han förstör sin musik medvetet genom att skita ner den för att bli mer intressant och kufig.

Gilla!
0
Mikael Ljunglöf Thursday July 19th, 2012 - 09:22 AM

Jag vill bara sätta mig i min bil och åka till playlisten är slut…

Gilla!
0
Jehoiakim Ferrara Thursday July 19th, 2012 - 02:38 AM

Vafan, fuck den listan. Finns ju massa strålande låtar som inte är med på den listan.
“Falling down” är helt klart en av dem bästa låtarna jag hört i hela mitt liv!
Sen fattas det massor av annat som Fannin street, All the world is green, green grass, A GOOD MAN IS HARD TO FIND!
Hur gammal är den där listan/boken? (ok, det går ju snabbt att googla men, )
Helt klart saknar listan flera av hans bästa låtar!

Gilla!
0
Virre Thursday July 19th, 2012 - 09:18 AM

TROR den är från 2010 typ. Tror också att Tom Waits är en av de artister där folks favoritlåtar skiljer sig mest från varandra. Hoskyns har missat väldigt mycket bra från de mer “karnevaliga” “clank-clank-boom”-skivorna och fyllt sin lista med en massa snarkiga piano-i-bar-låtar som inte är så jävla intressanta.

Listan är ändå okej, och fyller ett syfte i att ge en överbild eller snabbkurs i Tom Waits, men jag skulle aldrig få för mig att prenumerera på den i Spotify.