Blog by Filip & Fredrik

Fredrik Wednesday June 20th, 2012

Mot Budapest!


Äh, vad ska jag dit och göra då? Jag ska hänga med Felix Herngren och försöka få till en liten text som så småningom hamnar i en tidning. Det är egentligen skit samma. Det viktiga är Budapest! Det är lustigt när man åker till främmande platser, man sitter som jag gör nu, på Arlanda, dyrt kaffe framför sig, man funderar på exakt vad man vet om stället man är på väg till. Jag ska nu rabbla upp allt jag off the top of my head känner till om Budapest:
1. En gång när vi var med i På Spåret så fick vid slutdestination Budapest. Det var en fråga om ett badhus minns jag. Här en bild från inspelningen:

(Helvete, vad försöker jag åstadkomma med mitt ögonbryn egentligen? Så där ser jag ut alldeles för ofta. Det är mitt visuella tic, inget SNACK om saken.)

2. När mina kompisar på förlaget Hachette (numera uppköpta av Aller) en gång åkte till Budapest på konferens så pratade de efteråt om att champagnen var så billig på krogen i Budapest. Alltså, löjligt billig. Typ 30 spänn flaskan. (På samma konferens bakades en avsomnad kille in i en pizza.)

3. Budapest är huvudstad i Ungern. Det finns någon marknad där de säljer grönsaker i Budapest. (Gäller iofs många städer, men den här marknaden ska vara lite extra vass.)

4. Jag tror att Ungern vann VM i fotboll 1956. Minns vagt en historia om att de möter Sovjetunionen i en viktig match, kanske finalen, och det är mycket känslor i luften, för Ungern hade ju varit ockuperade av Sovjet ett tag då, och det var fan så mäktigt när de sedan lyckades vinna.
Eller vänta nu, tänker jag fel? Var det Tyskland som vann? Och var det känslosamma snarare att de här tog sig tillbaka efter nesan av att förlora Andra världskriget och liksom vara hela världens whipping boys? Jag googlar. Hahaha. Det VAR ju inte ens ett VM 1956. Det var ju 1958 i Sverige och då vann Brasilien. Jaja. Usch vad sladdrigt. Vem av er vet vad jag syftar på? Det EMOTIONELLA VMet? Nu måste jag boarda. Om flighten går illa, vet med er att jag hade ROLIGT i det här jordelivet.

Comments

Gilla!
0
leroy123da Tuesday August 14th, 2012 - 03:15 PM

Vilket avsnitt är det som ni var med i På spåret? skulle vilja se det igen :)

Gilla!
0
Hans Wik Sunday July 29th, 2012 - 08:16 AM

Lugn å fin Wikingsson, Vattenpolo är sporten 1956 inte fotboll. Os i melbourne. Ingen i av Ungrarna åkte hem till Ungern efter det blodbadet i bassängen. Har en bekant som var i Budapest under kommunisttiden, den gammla Trabant taxin hon åkte fick motorstopp men med lite nitroglycerin i förgasaren så smällde den igång igen.

Gilla!
0
Elias Persson Sunday July 15th, 2012 - 08:42 PM

Vart fan kan man se de gamla på spåret-avsnitten? Jävla svt…

Gilla!
0
Fredrik Borrman Thursday June 21st, 2012 - 10:02 PM

Kom nyss hem från Budapest, champagnen var sjukt billig!! jag köpte den dyraste flaskan för 140kr på five gardens som anses var motsvarigheten till stockholms innerstads brats ställen. Vi hamnade dock senare på något som var “The party island” ligger mellan buda och pest någonstans? där vart jag även av med det mesta av mina tillhörigheter, och min kopis vart drogad av nockout droppar., men kul var det…I alla fall vad jag har fått återberättat?

Gilla!
0
BornInNorland Thursday June 21st, 2012 - 06:48 PM

Hur kan du prata både Ungern, 50-tal och fotboll utan att nämna Ferenc Puskás?

Till och börja med grymt namn, dessutom “de mest kände ungraren” enligt deras förre president. En fantastisk spelare och en legend. Det enda som tar emot är att han spelade för Real Madrid och att jag har hållit på Barcelona så länge jag kan minnas men credit where credit is due

Gilla!
0
JJLofstedt Thursday June 21st, 2012 - 10:49 PM

Han bytte nationalitet och spelade för Spanien också.

Gilla!
0
Magnus Segersten Thursday June 21st, 2012 - 02:03 PM

Hörde att Foppa spelar hockey

Gilla!
0
jarre213 Wednesday June 20th, 2012 - 11:22 PM

Blazern är från tiger, visst?

Gilla!
0
JJLofstedt Wednesday June 20th, 2012 - 09:34 PM

Som en del här påpekat så var “den emotionella matchen” Ungerns möte med Sovjet i vattenpolo under OS 1956. Ungerns fotbollslandslag sågs av många som moraliska mästare 1954, men förlorade alltså mot Västtyskland.

Gilla!
0
Kristian Andersson Wednesday June 20th, 2012 - 09:01 PM

http://www.szimpla.hu/ Detta är ett ställe att besöka mina vänner!

Gilla!
0
Erik Henningsson Wednesday June 20th, 2012 - 08:36 PM

Annars möttes ju Ungern och Sovjetunionen 10 år senare, vid fotbolls-vm 1966 i England. De möttes i kvartsfinal där Sovjetunionen vann med 2-1. Tror dock inte att det var något speciellt med den matchen..